Mărturiseam zilele trecute că am recitit editorialele lui Jamal Khashoggi din Washington Post și celelalte texte, în speranța că voi găsi, în buna tradiție orientală, un semn. Singura concluzie e, deocamdată, că nu opera sa jurnalistică îl face un inamic de temut al regimului de la Riyadh, al prințului moștenitor Muhammad bin Salman (conducătorul de facto al regatului) în mod special. Sunt pasaje în care Khashoggi laudă opera de reformă a prințului, așa-numitul proiect de țară al acestuia, Viziunea 2030, încercările de a ridica presiunea wahabbită și de a limita puterile clericilor.
Nici Statele Unite, nici Arabia Saudită, nici măcar Turcia nu intenționează să escaladeze acest presupus asasinat politic din consulatul saudit spre consecințe diplomatice greu de controlat. Chiar președintele ErdoÄŸan (care l-a cunoscut personal pe jurnalistul rezident în America), altminteri foarte vocal și în relații reci cu saudiții, se abține de la comentarii excesive, preferând, probabil, să păstreze informațiile investigatorilor turci ca o eventuală monedă de schimb.
După declarațiile nervoase ale lui Donald J.Trump de zilele trecute, Secretarul de Stat Mike Pompeo a fost trimis astăzi la Riyadh, să tempereze ofuscările casei Saud.
Informația cea mai proaspătă, diseminată de presa americană, conform căreia saudiții vor găsi o formula să închidă cazul, declarând că în consulatul din Istanbul a fost vorba despre un interogatoriu scăpat de sub control, e implauzibilă – fiindcă o instituție diplomatică nu e un spațiu pentru interogatorii.
Între timp, pe piață sunt aruncate din toate părțile scenarii. Cel mai iscusit articulat e acela că dușmanii prințului moștenitor saudit sau dușmanii Americii sau dușmanii Israelului au orchestrat acest asasinat, pentru a mina relația solidă a Statelor Unite cu Arabia Saudită, a ginerelui-consilier Kushner cu Muhammad bin Salman, a premierului Netanyahu cu toți cei de mai sus, pentru a zădărnici mărețul plan de pace pentru Orientul Mijlociu.
Ipoteza, pentru care deocamdată pledează cele mai multe informații și mărturii, că Jamal Khashoggi a intrat în consulat și n-a mai ieșit decât ucis și tranșat (abia ieri, după 13 zile, o echipă mixtă turco-saudită a cercetat instituția și nu a găsit, firește, nimic), atunci mari dizidenții regimului de la Riyadh au a se teme. Un asasinat politic atât de lipsit de precauții, poate fi un crud avertisment.
Deocamdată, însă, pare că povestea – ca orice poveste depănată în fabulosul Istanbul – va fi adânc îngropată în cele mai fanteziste speculații.